Posted in Blogg

Benbuljong och god kött- och grönsakssoppa på resterna

Benbuljong och god kött- och grönsakssoppa på resterna Posted on 30 augusti, 2017Leave a comment

I går var jag på Rekoutlämning i min lokala Reko-ring, det är ett perfekt sätt för oss konsumenter att handla direkt från lokala odlare ( sök på reko och din stad på facebook om du vill söka dig till en lokal reko-ring ). Jag fick med mig en massa goda ekologiskt odlade grönsaker hem, perfekt eftersom jag hade tänkt koka benbuljong idag. Har du provat på egenkokt benbuljong? I vår moderna tid så använder ju vi oftast findelarna från de djur vi äter, de sämre delarna och benen ratas trots att just benen innehåller väldigt mycket nyttigheter. Att koka egen benbuljong är ett uråldrigt sätt att ta vara på alla de nyttigheter som man annars kasserar. På senare tid har just benbuljong blivit i ropet igen och i trendkänsliga New York säljs benbuljong( bonebroth) på stan istället för kaffe. Benbuljong kan göras på kyckling eller nöt och nyttigheten med just benkoket är att när man kokar benen så bildas hälsosamt gelatin av kollagenet som finns i benen och i lederna. Gelatin är bra mot artros och andra former av ledsmärta och ökar rörligheten i lederna. Benbuljong är även antiinflammatoriskt och läkande för magen och immunförsvaret, bra för huden och håret, kan ge bättre sömn och är dessutom väldigt gott. Här kan du läsa mer om benbuljong  https://www.ica.se/buffe/artikel/buljong/

Det finns massor av olika buljongrecept på nätet, jag har provat flera och här är mina egna favoriter från Birgitta Höglund.

Kycklingbuljong  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklingbuljong-naturlig-bot-mot-vark-och-stelhet/

Köttbuljong  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/

Idag kokade jag just köttbuljongen och förutom kryddningen som du ser i receptet ovan hade jag morötter, palsternacka, kålrot, lite överbliven broccoli och några ledsna sparrisar fick också puttra med. När grytan hade kokat 1, 5 timme plockade jag upp alla grönsaker utom broccolistjälken och mixade grönsakerna i  buljong,

hade i lite pressad vitlök, creme fraishe och mixade lite till. Det blev en slät och god kött- och grönsakssoppa.

    

 

 

 

 

På facebook finns flera grupper för oss benbuljongsfantaster, jag är med i gruppen Gelatin & möjligheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 + 16 =