Därför deltar jag inte i den rosa kampanjen

Oktober är den månad som man från Cancerfonden har sin Rosa Bandet- kampanj och handlarna är inte sena att haka på.

Vi överöses med rosa varor och alla företag med självaktning säljer produkter där delar av intäkterna går till cancerfonden. Man verkar kunna sälja allt i den här Rosa kampanjen,  raklödder, ost, disktrasor och prinskorv är bara några av varorna men det jag slås av är hur man anstränger sig för att locka sina kunder med olika sockerstinna produkter som läsk, godis, bullar och tårtbitar.

Eftersom man redan på 20-talet upptäckte att cancerceller göds av socker så rimmar det riktigt illa att man under denna månad överöser oss konsumenter med varor som innehåller mestadels socker som alltså göder cancerceller…märkligt eller hur?  Ännu märkligare blir det när man läser på Cancerfondens hemsida att man är med och godkänner vilka varor som ska ingå i kampanjen vilket betyder att man är positiv till denna sockergödning…man tjänar ju pengar på det.

Många passar på att köpa just dessa rosa varor för att man vill bidra till något viktigt men vart går pengarna till egentligen?

Det är oklart hur mycket pengar som egentligen går till forskning och man har från Cancerfondens sida inte velat precisera sina siffror förutom att ”inte mer än 12% av insamlade medel går till administration” vilket ju låter bra men med tanke på att man enligt sin egen hemsida samlade in 81 miljoner kronor under 2016 års kampanj så blir det alltså 9,7 miljoner till administration under detta år. Dessutom framgår ingenstans vad som ingår i denna administrationspost, ingår till exempel löner för de anställda? med tanke på att iallafall för högsta chefens har en väldigt frikostig lön på över 1 miljon per år ( 1 190 000 kr år 2013) så borde ju detta redovisas öppet till de som faktiskt betalar dennes lön- de som skänker pengar till fonden.

Har man då med alla dessa miljoner kommit fram till vad man får cancer av? Nja..förutom det självklara att inte röka, motionera lite varje dag skriver man lite luddigt att man bör dra ner på läsk samt processade produkter och att man ska undvika övervikt, precis som att övervikt i sig betyder cancer och smala människor aldrig får cancer. Däremot konstaterar man att cancerfallen ökat med 40% sedan 70-talet men man kommer inte med någon åsikt om hur det kommer sig. Själv får jag direkt tankar kring införandet av tallriksmodellen med fetträdsla och införandet av lightprodukter, fabrikstillverkad mat (både hel och halvfabrikat) istället för hemlagat och ökning av kemikalier i vår närmiljö.

Även jag har tidigare köpt Rosa bandet och jag har även skänkt pengar till cancerfonden, direkt in på deras konto eller indirekt genom att köpa specifika Rosa Bandet-varor men de senaste åren har jag istället valt att vara månadsgivare till Kostfonden som är oberoende, ideell och stödjer forskning kring kostråd vid diabetes, hjärt-kärlsjukdom, demens och cancer med betoning på att försöka förebygga dessa sjukdomar. Aktuellt just nu är att man ska påbörja en studie på Karolinska som blir den största oberoende utvärderingen någonsin av kost vid typ 1 diabetes.

Vill du bidra till kostfondens forskning? https://www.kostfonden.se/om-kostfonden/

 

Länkar på vart jag hittat mina uppgifter:

http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug

https://www.cancerfonden.se/livsstil/overvikt

https://www.cancerfonden.se/rosabandet/hit-gar-pengarna

https://www.svd.se/sa-mycket-tjanar-cheferna-pa-valgorenhetsorganisationerna

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =