Posted in Blogg

Ekologiskt, naturbeteskött och artegen kost.

Ekologiskt, naturbeteskött och artegen kost. Posted on 3 augusti, 20172 Comments

Det finns ett berömt citat av Sokrates som lyder “Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur lite jag vet” och det kan man ju känna igen ibland. När det gäller mat och näring är det lite på liknande sätt, iallafall upplever jag det så. Ju mer jag lär mig om vad mat innehåller desto besvärligare blir det med just mat, man utesluter, plockar bort och letar efter alternativ till matindustrins processade och industriellt framställda varor som ju under flera decennier har fokuserat på snabb produktion för maximal utdelning och lönsamhet istället för hälsa för konsumenterna samt omtanke om djur och natur.

När det gäller grönsaker kan man ju välja att köpa ekologiskt i den mån man får tag på det, då får man iallafall i sig mindre bekämpningsmedel och mer näring, något som jag tycker är värt de extra kronorna det kostar. Mitt tips till dig som ännu inte gått över till ekologiskt att titta på dessa 5 miljöbovar enligt Naturskyddsföreningen och kanske börja med dem:

  1.  Kaffe Odlas på plantage med där det används flera giftiga giftiga kemiska bekämpningsmedel som skadar natur, djur och människor, både de som jobbar på plantagen och oss konsumenter.
  2. Bananer och vindruvor (gäller självklart även vin) På odlingarna används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Vindruvor, med sina tunna skal har i EU-stickprov haft rester av 20 olika bekämpningsmedel.
  3. Mejeriprodukter Ekologiska mejerivaror gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. Du bidrar till friskare vatten, färre kemikalier och att fler fåglar och blommor trivs. Ekokossorna äter mest på växter från den egna gården istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.
  4.  Kött Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. och du får samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra.
  5.  Potatis Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige.

Jag håller med dem om det mesta de skriver men just då det gäller köttet tycker jag att de är otydliga på flera sätt. De propagerar stort för att vi ska äta mindre kött överhuvudtaget men vad menar de egentligen med det påståendet? mindre kött än vad, eller vem? För att komma med ett sådant påstående måste man ju ha någon slags medelvärde att utgå ifrån. Är det då bättre att äta vegetariskt helt och hållet? är det så de menar men inte vill skriva ut det?  Vad tycker de då att man ska byta ut proteinet i köttet till som är jämförbart med kött rent näringsmässigt? Jag tror på att artegen kost är bra för alla djur och i vissa fall är detta självklart, man ger ju inte tigrar gräs och man ger inte kossor korv, de kanske överlever på en sådan kost men de mår inte bra av det i längden. Vad det gäller människan så är en kost där både kött, fisk, kyckling och grönsaker ingår den bästa rent näringsmässigt. Många människor väljer ju av moraliska eller etiska skäl att avstå från att äta kött men om man ska titta rent arteget på kosten så är vi allätare, det kan man inte komma ifrån.

Även när det gäller i första hand köpa ekologiskt kött och först i andra hand svenskt naturbeteskött är det lite märkligt formulerat tycker jag då kraftfoder till djur görs även i ekologisk form och det är ju inte vad korna mår bäst av och då blir ju i förlängningen det inte bra för oss konsumenter heller. Kraftfoder har som främsta uppgift att se till att djuret växer så snabbt som möjligt. Kornas magar är inte gjorda för att smälta kraftfoder utan deras magar är till för gräs i första hand. Vad ska man göra för att undvika detta då? Allra helst skulle man ju ha en egen liten gård och vara självförsörjande med både kött och grönsaker men eftersom det inte är praktiskt möjligt för de flesta av oss får man göra så gott man kan för att kunna äta bra mat, det näst bästa alternativet blir då att rata så mycket av den processade maten man bara kan och satsa på bättre, lite dyrare råvaror och vara medveten i sitt val av matproducent.

När det gäller kött har vi börjat beställa köttlådor från ett företag som köper in kött, styckar och levererar hem till mig som kund. Det är ju bekvämt men det bästa med det hela är att de tar sitt kött enbart från lokala gårdar där djuren äter sin naturliga kost som i deras fall är gräs och med grovfoder som stöd på vintern, köttet är både ekologiskt och kravmärkt vilket betyder minimalt med antibiotika och inga bekämpningsmedel. Djuren får gå ute hela sommaren och djur som mår bra ger ju ett bättre och godare kött, det är jag helt övertygad om.

Just nu kan du som vill prova på kött från Cowfunding få 150 kronors rabatt med koden Stockholm, gå in via denna länk http://cowfunding.se/

Har just precis klickat hem en leverans med 10 kilo kött som kommer från den här Hereford-stuten som är uppväxt på en gård utanför Uppsala med leverans om ett par veckor, lite kul att man kan se exakt vart den är uppfödd och av vem. Man kan välja andelar på 5,10 eller 15 kilo, ju större andel desto billigare kilopris, jag får ge 199 kr kilot för min andel med rabattkoden.

2 thoughts on “Ekologiskt, naturbeteskött och artegen kost.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =