Posted in Blogg

Jag utbildade mig till kostrådgivare

Jag utbildade mig till kostrådgivare Posted on 27 juli, 2017Leave a comment

 

För ett par år sedan bestämde jag mig, jag skulle gå en utbildning till kostrådgivare. Hade varit sugen på att gå i flera år men till slut tog jag tag i det. Jag hade då ätit LCHF i över 5 år och tyckte ju att jag kunde den praktiska biten kring hur kosten fungerade för mig men saknade den teoretiska biten och lite mer kött på benen vad det gäller näringslära. Kollade upp de olika aktörerna som erbjöd utbildningen, omdömen från tidigare elever, lokalitet men även pris samt övriga omkostnader var viktiga saker som kollades upp. Jag fastnade till slut för Jonas Bergqvists MF gruppen som sedan bytte namn till Paleo Institute i Stockholm.

Själva utbildningen var på två veckor uppdelat på två tillfällen med ungefär en månad emellan, där skulle man ha självstudier. Eftersom jag bor bara en timme bort så åkte jag tåg tur och retur varje dag vilket visade sig vara perfekt då jag kunde sitta och bearbeta utbildningsdagen på vägen hem efter att ha fått hjärnan fullproppad med intressant kunskap och med massor av intryck. Det behövdes verkligen.

Var väldigt förväntansfull inför utbildningen och det var verkligen inte ett dåligt val. I klassen var alla redan ”frälsta” på lågkolhydratkost i olika utsträckning vilket bara det var märkligt för mig, att helt plötsligt inte vara udda då jag hade kokosfett i kaffet och på lunchrasten var det ingen som sneglade misstänksamt på matlådan och undrade vart pastan och potatisen gömde sig. Vi var dessutom i olika åldrar vilket ger en trevlig dynamik i gruppen och vi var spridda över hela landet, ja det var till och med två som var från andra länder då vi hade en danska och en norrman med i gänget, som för övrigt den enda killen också. Så intressant att lyssna på allas mina kurskamraters varierande orsaker till varför de ändrat kosthållning och deras erfarenheter i samband med detta.

Innan jag gick utbildningen tänkte jag mest på att jag själv skulle ha nytta av den men under tiden utbildningen pågick kom jag på att jag skulle kunna öppna en internetbutik eftersom jag själv upplevde att det var svårt att hitta bra varor utan en massa tillsatser och märkliga ingredienser i vanliga affärer. Sagt och gjort, jag körde igång med registrering av namn, inköp av varor och annat praktiskt, hade ingen aning om att det var så mycket jobb bakom kulisserna för en sådan verksamhet. Självklart gick inte affärerna med någon större vinst, hade heller inte räknat med detta men jag hade roligt och stiftade många nya bekantskaper, hade även kostrådgivning vilket faktiskt var den roligaste biten av företaget. Märkte att intresset för mina specialvaror började dala i takt med att vanliga affärer hakade på trenden med naturliga(re) och hälsosamma(re) varor så jag tog i våras beslutet att lägga ner själva butiksdelen efter 2,5 år. Man kan ju i detta läget välja att vara bitter och besviken på kunder som väljer att handla på vanliga affärer men istället väljer jag att se det positiva i att vanliga handlare faktiskt påverkats av debatten kring vad som är nyttig kost och väljer att utöka sitt sortiment mot det hållet.

I dagsläget har jag mitt företag kvar för att kunna fortsätta med kostrådgivningen. Har hela tiden tyckt att det var speciellt kul med detta då man verkligen kan känna att man gör skillnad för en person istället för att bara sälja produkter. Där ligger mitt intresse i det här- människan som vill ha stöd och hjälp att förändra sin kost och med det sin hälsa och välmående.

Utbildningen till kostrådgivare har verkligen gett mig kunskap för livet och har även lett till ny vänskap med likasinnade. Har du planer på att utbilda dig så rekommenderar jag dig att slå till, kunskap är ju sällan en tung börda 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 18 =