Dagens goda och mustiga fisksoppa är nyttig och mättar bra. Serveras med en god aioli till.

1 sötpotatis

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

5 dl räkfond som jag gjort själv, självklart kan du ta fiskbuljong eller liknande

200 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

½ g saffran

400 g fisk av blandade sorter

200 g musslor

200 g färska räkor

1/2 g saffran

salt

chilipeppar

Tärna och koka sötpotatisen i en egen kastrull. Skiva löken och stek den hastigt i en gryta, skiva och stek vitlöken. Häll i buljong, krossad tomat, tomatpuré och kryddorna. Koka upp 10 minuter, dra sedan ner så soppan endast puttrar. Smaka av och justera med kryddorna om det behövs.

Skär fisken i stora bitar. Ha ner fiskbitarna i grytan, sjud ca 5 minuter. Dra av plattan, häll i de kokta sötpotatisbitarna och sist räkor och musslor. Låt dessa bli varma i grytan ca 5 minuter.

 

Jag serverar min soppa med min hemmagjorda aioli som du gör enkelt:

2 äggulor, 1 tsk dijonsenap, 2 vitlöksklyftor, 1 1/2-2 dl olja,  salt och lite cayennepeppar mixas med stavmixer i en hög bägare.