Nöt- och bönbröd med smak av kummin

Detta goda och saftiga nöt- och bönbröd som jag rörde ihop igår är både sockerfritt, glutenfritt, mejerifritt och äggfritt, inte ofta man hittar ett gott mjukt bröd som passar både för lågkolhydratare och veganer.

Börja med att lägga 1 dl mungbönor i 3 dl uppkokat vatten med 1 msk äppelcidervinäger dagen före, minst 10 timmar, gärna längre . Koka bönorna i nytt vatten ca 10 minuter. Låt dem svalna och rinna av i ett durkslag.

Blanda ihop de torra ingredienserna:

1 dl sesamfrö ( jag använder oskalade för mer smak)

1 dl solrosfrö

1/2 dl chiafrö

1/2 dl psylliumfrö

1 dl sötmandel

1 dl hasselnötter

2 msk fiberhusk

1-1.5 msk stött kummin

1 tsk salt

Tillsätt sedan bönorna samt 2 dl kallt vatten och 2 msk olivolja.

Ha ner smeten i en brödform klädd i smörpapper och låt stå 1 timme innan du gräddar brödet i 150 grader ca 1,5 timme. Känn efter med en sticka att brödet är färdigt. Ska du frysa brödet så rekommenderar jag dig att skiva upp brödet innan så är det enklare att plocka fram de skivor du vill ha.