Gravad lax är ett måste på mitt julbord. Jag gör den med socker för att den ska vara säker att äta. Den lilla sockermängden som är kvar i fisken är relativt låg, man kan räkna med 3-4 g per 100 g eftersom det mesta av sockret är kvar i lagen och den torkar man ju av. Viktigt när man lagar gravad lax är att fisken varit fryst i minst 3 dygn innan man tillagar den. Det bästa är att ha mellanbitar eftersom smaken blir jämnare då. Jag brukar ta fram laxen från frysen ett par timmar innan den ska tillagas för att den ska vara halvtinad.

1 kg lax delad i två bitar

3 msk salt

5 msk strösocker

3 krm grovstött vitpepparkorn

10 rosépepparkorn

ett par matskedar grovhackad dill

1 liten citron eller lime

Blanda ihop kryddorna. Lägg den ena laxbiten med skinnsidan nedåt i en form, häll över kryddblandningen, den hackade dillen och saften från citronen. Lägg den andra laxbiten med köttsidan mot den andra. Låt laxen ligga i lagen i minst tre dagar och vänd den två gånger per dag. Smaka av och om du vill ha mer smak kan den ligga någon dag till. Torka bort kryddorna ordentligt och skär laxen i tunna skivor.

Jag serverar laxskivorna med en sås på creme fraishe, finhackad rödlök och röd kaviar.