Laxpaté

Laxpaté är enklare än man tror att laga och med denna vet du precis vad du får i dig till skillnad från de köpta varianterna. 

500 g lax
2 ägg
4 dl vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk sambal oelek

Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos med mixer i matberedare.
Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa.
Ställ in den i kylskåpet i ca 20 min. Sätt ugnen på 175°. Rör ut senapen i vinägern, ha i sambal oelek.
Ta laxfärsen ur kylskåpet och mixa ner grädden lite i taget.
Till sist blandar du i senapsblandningen.
Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på lock eller täck med folie.
Sätt formen i vattenbad och låt alltsammans stå i ugnen 1 timme.
Låt formen svalna och sätt den sedan i kylskåpet.
Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad, då är den godast.

Jag brukar servera den med en röra gjord på 1 burk röd rom, 2 dl creme fraishe, en skvätt citron och lite finhackad rödlök