Fyra sorters sill

Jag har alltid älskat sill och för att få ner sockerhalten så fixar jag mina egna inläggningar.  Man börjar med att lägga in sillen men vill man göra det ännu enklare eller vill ha sillen klar direkt så kan man använda 5-minuterssill som man sköljer av, tänk bara på att det blir mer socker om du använder 5-minuterssill.  

2 burkar inläggningssill i färdiga filéer

1 dl ättika 24%

4 msk sötning av valfri sort

3 dl vatten

1 liten rödlök i skivor

20 vitpepparkorn

15 kryddpepparkorn

6 lagerblad

Rör ihop allt till lagen så sötningen löser upp sig, skär sillfiléerna i lagom stora bitar och ha ner i lagen. Låt stå i 3-4  dagar. Använder du dig av 5-minuterssill  hoppar du över de dagarna, den är ju färdig som den är.
Ca 1/4 del av sillen hällde jag upp i en burk och fyllde på med lag för att ha som vanlig inlagd sill. På resterande sill hällde jag bort lagen och delade upp i dessa 3 olika smaksättningar.        

 

Ädelostsill
75 g ädelost
2 dl creme fraishe
10 g olja
1 krm pepparsalt

Romsill
1 liten burk röd rom/ kaviar
1 1/2 dl creme fraishe
1/2 dl majonäs
1/2 liten finhackad rödlök
lite citronsaft

Wasabisill
3 msk wasabi
1,5 dl creme fraishe
1/2 dl majonäs
ca 20 g hackad purjolök

Sillen håller minst 2 veckor i kylskåp.