Vitkålsgratäng

Fullproppad med vitaminer och med bara 4 g kh per 100 g så är verkligen vitkål en perfekt grönsak, speciellt för oss som äter LCHF. Idag blev det denna goda vitkålsgratäng till middag här hemma. Det finns många olika recept på vitkålsgratäng, så här gör jag min. Jag hade en köttbit till men man kan självklart ha vad man vill som tillbehör.

1/4 del vitkålshuvud
2 vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
3 tsk vitlökssalt
2 dl grädde
skivad ost som täcker formen

Strimla vitkål och stek i smör ca 10 minuter, ha i vitlöken, vitlökssaltet och till sist sambal oelek. Häll på grädden och låt småputtra ca 10 minuter. Smaka av och ha eventuellt i mer kryddor. När du är nöjd med smaken är det dags att hälla upp allt i en ugnsfast form och täcka med skivor av valfri ost. Grädda i 175 grader ca 20 minuter.

Har även gjort denna goda gratäng med gorgonzola, blev så av en slump då vi hade slut på ost hemma 😉
Den enda förändring jag gjorde då var att ta jag bort sambal oelek för att inte smakerna skulle krocka och den blev väldigt god den med så det kan jag rekommendera för den som gillar gorgonzola.