Bröd och sånt

Även om man äter LCHF kan det ibland vara gott med en skiva bröd tycker jag. I affärerna säljs flera sorters mjukt bröd som kallas proteinbröd/ lowcarbbröd eller andra fantasifulla omskrivningar för att det skulle vara okej bröd ur LCHF-synpunkt men låt dig inte luras utan läs ordentligt på innehållsförteckningen, oftast innehåller de vete ( gluten) och andra tveksamma ingredienser som inte ingår i den här kosten. Jag har under alla mina år aldrig hittat ett mjukt bröd i butik som varit helt okej ur LCHF-synpunkt, därför bakar jag mitt själv.

När det gäller fröknäcke så finns det ett par stycken på marknaden som är helt okej (läs innehållsförteckningen även där) men jag tycker faktiskt att mitt eget är godast 🙂 Mitt fröknäcke har jag så gott som alltid i brödburken hemma, smidigt att ta till om man blir sugen.

Här kommer recept på mitt goda fröknäcke. 

 

1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
0,5 dl psylliumfrö
0,5 dl chiafrön
1,5 msk fiberhusk
0,5- 1 tsk himalayasalt/ havssalt
50 g kokosolja/ kokosfett
2.5 dl kokande vatten

Häll upp fröblandningen i en skål. Koka upp vattnet och smält kokosoljan i vattnet. Blanda ner vätskan med fröblandningen och rör om ordentligt.
Häll allt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Kavla ut tills den täcker hela plåten, skär spår så det blir ca 25 st bitar.
Grädda bröden 50 minuter i 150 grader och eftergrädda bröden i minst 2 timmar i 50 grader för att få den rätta krispigheten.
Dela i bitar där du skurit och låt svalna på plåten.
Ät och njut av ditt hembakta knäcke med ditt favoritpålägg.

 

Här kommer recept på ett gott formbröd som är praktiskt att ha i frysen. Jag brukar skiva det innan jag fryser in så är det lätt att ta fram precis så några eller många skivor du vill. 

5 dl sesammjöl
3 msk fiberhusk
2 msk fibrex (men jag tycker att det blir saftigare med det)
1 1/2 tsk salt
125 g smör
5-6 ägg
3 dl creme fraishe
1 dl grädde

Blanda alla torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa äggen pösiga i en skål.

Ha i creme fraishe, grädde och sist det smälta smöret.
Ha till sist ner de torra ingredienserna i äggblandningen och låt stå i 5 minuter för att smeten ska få svälla.
Häll upp smeten i en bakpappersklädd form och pensla med smält smör.

Strö på frön om du vill, jag använde blå sesamfrö men man kan lika gärna använda solrosfrö, sesamfrö eller någon annan god frösort.
Grädda i ca 60 minuter i 175 graders ugn. Känn efter med en sticka att brödet är klart.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tolv =